Op deze pagina vindt u handige tips voor het aanbrengen van zand of grind. Ook wordt hier antwoord gegeven op de meestgestelde vragen.

FAQ

Bij Grindimportnoord betaalt u veilig met iDeal. Naar wens is betalen met een bankoverschrijving ook mogelijk. 
Tijdens het bestelproces kiest u één van de beide opties. 

Grind Import Noord draagt er zorg voor dat de door jou bestelde artikelen, na ontvangst van de betaling, zo spoedig mogelijk worden geleverd.

· Wij versturen via Koopman Transport. Levering vindt na afgifte vaak plaats binnen 1 á 2 werkdagen plaats (ma t/m vr).

Bij Grind Import Noord is het ook mogelijk om je bestelling af te halen. Dit kun je aangeven in het besteltraject. In overleg wordt er een afhaalmoment bepaald op werkdagen.

Het formaat of steengrootte is de grootte van het grind of split. Grind wordt gezeefd in diverse formaten, split wordt in de groeve gebroken in diverse formaten en verder gesorteerd op grootte. De grootte wordt aangegeven met twee getallen en doorgaans in millimeters.  Het eerste getal geeft de minimale grootte aan, het tweede getal de maximale grootte van de zeef.

De door ons aangeboden maten zijn altijd zeefmaten. De grootte kan dus wat afwijken van de onder- of bovenmaat, afhankelijk van de manier waarop de steen door de zeef valt. Denk aan een langwerpig steentje, wat in de lengte door de zeef valt, en dus langer is in de lengte. Wilt u een steentje nameten, gebruik hiervoor dan altijd de smalste zijde en niet de langwerpige zijde.

Welke maat grind de meest geschikte maat voor U is, hangt af van de toepassing en uw wensen. 40-60mm is bijvoorbeeld te grof om te belopen, maar is prachtig als siertoepassing of in korven. Op opritten en sierpaden wordt meestal een maat tussen de 5-25mm gebruikt, bijv. 8-16mm of 16-25mm.

Al onze geleverde materialen zijn van 1e sortering. Echter, hoe zorgvuldig onze grind en split ook zijn geselecteerd, er blijven geringe afwijkingen in kleur en formaten mogelijk. Wij adviseren daarom om grote partijen in één keer te bestellen en af te nemen.

Bij de productie van split komt veel stof vrij. De Bigbags split die wij aan u leveren worden gevuld vanuit onze ons depot in Aduard. Bij het vullen van de Bigbags komt een deel van de stof mee met het split dat aan u geleverd wordt. Dat verdwijnt vanzelf weer door de regen. Vanwege verschillende steengroottes en verschillende invloeden van de wind (op sommige delen van uw split heeft de wind meer of minder vat, waardoor het split sneller of minder snel droog wordt) kan het zijn dat er tijdelijke kleurverschillen in het split optreden. Dit probleem lost zich vanzelf op.

Dat horen wij natuurlijk graag!

Wij vinden het fijn wanneer u een recencie achterlaat op onze google bedrijfspagina.

Daarnaast houden onze medewerkers natuurlijk ook van gebak 🙂

Tips

Hoeveel grind u nodig heeft hangt van een aantal zaken af; hoe groot het oppervlakte is, welke soort grind u wilt bestellen en voor welke toepassing het is.

In het kort bepaalt u de hoeveelheid met 3 stappen:

1. Hoeveelheid benodigde grind in m3 = Breedte x Lengte x Dikte

Om het aantal kuubs (m3) grind te bepalen wat u nodig heeft meet u de lengte en de breedte van het te bedekken oppervlak. Doe dit in meters. Het verkregen oppervlak in vierkante meters (m2) vermenigvuldigt u met de laagdikte, weer in meters.

Een voorbeeld: Uw terras is 10 bij 2 meter. Ter plaatse van dit terras wilt u een laag van 5 cm grind. Het oppervlakte is dan 20 m2 (10 x 2). Het aantal kuubs (m3) is het oppervlak x de dikte. 20 x 0,05 m = 1 m3.

2. Breng niet een te dikke laag grind aan

Hoe dik de laag grind moet worden is afhankelijk van de maat van het grind en de gewenste toepassing. Een meer groffe grind vraagt om een dikkere laag dan een fijne grindsoort. Echter is het belangrijk om niet te dik aan te brengen om wegzakken te voorkomen.
Een standaarddikte van 5cm is voldoende bij grind tussen de ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt. Bij extreem dunne grindsoorten zoals bijvoorbeeld Dolomiet houdt U het beste 8cm laagdikte aan.

3. 1m3 weegt normaliter 1,5 ton

Wat u wellicht al opgevallen is op onze website: Grind wordt per ton aangeboden in plaats van per m3. Gelukkig is dit geen probleem, omdat het eenvoudig om te rekenen is! Weet u het aantal kuubs wat u nodig heeft? Vermeningvuldig dit met 1,5 en u weet het aantal tonnen. 

Een handige hulp:

Wanneer u een laag van 5cm wilt aanleggen is er per vierkante meter ongeveer 75kg grind nodig. 1 kuub (1 m3) grind is dus ongeveer geschikt om 20m2 te bedekken.

Een midi-bigbag van 1000kg bedekt ongeveer 14m2, een minibag van 750kg 10m2.

Het gebruik van grindplaten is niet altijd nodig. Wanneer uw grind niet blootgesteld wordt aan druk hoeft u geen grindplaten te leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het grind enkel en alleen als siergrind wordt gebruikt in de tuin. Wanneer er auto’s overheen rijden zijn grindplaten wel ideaal. De situaties op een rijtje:

Siergrind in de tuin: Grindplaten niet nodig. Ze maken het oppervlak wel mooi egaal en zeer onderhoudsarm.
Tuinpad: Grindplaten zijn niet per se nodig, maar de ondergrond wordt er wel stabieler door waardoor u meer grip heeft en waardoor het fijner loopt. U zakt dan dus niet weg in het grind. Ook fietsen en rijden met een rolstoel over het grind wordt door de grindplaten makkelijker. Wanneer u er vaak overheen loopt of fietst zijn grindplaten een toegevoegde waarde.
Oprit/parkeerplaats: In het geval van een parkeerplaats of oprit van grind zijn grindplaten ideaal. Ze zorgen niet alleen voor meer grip en wordt spoorvorming voorkomen, ook maken ze de kans op verzakkingen aanzienlijk kleiner.

Worteldoek (ook wel anti-worteldoek of gronddoek genoemd) laat lucht en water door, maar geen onkruid. Het grote voordeel van worteldoek is dus dat het uw tuin/oprit/parkeerplaats onderhoudsvriendelijker maakt. Daarnaast zorgt worteldoek ervoor dat u de steentjes eenvoudiger kunt weghalen omdat het niet mengt met de ondergrond. Wanneer u dus oppervlak wilt gaan bedekken met grind of split en u wilt dat het onderhoudsvriendelijk is, dan adviseren wij het gebruik van worteldoek. Wanneer u worteldoek gebruikt is het niet zo dat er nooit meer onkruid zal groeien. Maar de hoeveelheid onkruid wordt door worteldoek wel een heel stuk minder. Eventueel kunt u er voor kiezen om het worteldoek vast te zetten met grondpennen.

Ook hiervoor geldt, wanneer u grind koopt dat enkel en alleen gebruikt gaat worden als tuingrind, dan maakt het niet zoveel uit welk formaat siergrind u kiest. Het standaard formaat welke het vaakst wordt gebruikt in het geval van siergrind is 8-16mm. In het geval van grind voor een oprit, tuinpad of parkeerplaats dient u wel even goed te kijken naar het formaat dat u bestelt. U kunt de volgende richtlijn aanhouden:

– Opritten & parkeerplaatsen: Siergrind met een formaat tussen de 8-32mm. Steentjes kleiner dan 8mm blijven makkelijk in het profiel van uw banden steken.
– Tuinpad: Grind met een formaat tussen de 5-32mm.
– Siergrind tuin: Alle formaten tuingrind zijn geschikt.

1 m³ zand is circa 12,5 kruiwagen. De gemiddeld inhoud van een kruiwagen is circa 120 kg. 1 m³ zand is 1500 kg.
1500/120=12,5 kruiwagen.

Onze zandproducten worden uitgedrukt in m³ (kubieke meters), ofwel lengte x breedte x hoogte. Om te achterhalen hoeveel zand u voor uw bestrating nodig heeft, rekent u eerst de lengte x breedte uit. De uitkomst geeft het aantal m² weer. Vervolgens vermenigvuldigt u het aantal m² met de hoogte, om het aantal m³ te bepalen.

Let op, voor zand geldt dat door verdichting het zandbed compacter wordt (inklinken). Hierdoor heeft u 15% meer straatzand nodig dan in eerste instantie berekend.

Voorbeeld: uw tuin is 9 meter lang en 5 meter breed, het oppervlak bedraagt 9m x 5m = 45 m². Wanneer u besluit om 0,20 m hoog/dik zand aan te brengen, vermenigvuldigt u het oppervlak met 0,20 m. Het aantal m³, rekening houdend met inklinken door verdichting bedraagt dan 45m² x 0,20 m x 1,15% = 10,35 m³.